Luonnontuotteet

Liity Oulun 4H-yhdistyksen luonnontuotepoimijoiden WhatsApp-ryhmään tästä: https://chat.whatsapp.com/GrT2bSsuhtSJeeWxPZrkfW

4H-yhdistykset ostavat erilaisia luonnontuotteita jatkojalostusta varten. Ostamme mm. kuusenkerkkää, marjoja, kihokkeja ja suopursua. Eri vuosina ostamme eri painotuksin erilaisia luonnontuotteita. 

Tarkemmat tiedot Oulun 4H-yhdistyksen ostamista tuotteista, koulutuksista ja vastaanottopisteistä saat tutustumalla sivun vasemmasta reunasta löytyvien luonnontuotteiden nimiä klikkaamalla.

Kuusenkerkkä

Poiminta vaatii maanomistajan luvan.

Kuusi (Picea abies) on lähes koko Suomessa kasvava havupuu, josta kerättävät kerkät ovat kuusen oksien uutta kasvua eli nuoria, pehmeitä, vaaleanvihreitä vuosikasvaimia. Lyhyehkö, noin 2-3 viikon mittainen kerkkien keruuaika ajoittuu touko-kesäkuulle, jolloin nuori kerkkä erottuu hyvin tummanvihreistä vanhoista oksista.


Kihokki

Poiminta vaatii maanomistajan luvan.

Pyöreälehtikikokki (Drosera rotundifolia) on pienikokoinen lihansyöjäkasvi, joka kasvaa kosteilla paikoilla, erityisesti soilla. Kihokkia otetaan vastaan yleensä heinäkuussa. Ainoastaan pyöreälehtikihokki kelpaa myyntiin, muita lajeja emme ota vastaan.

Muu, kuin elintarvikemuovinen pussi/astia muuttaa poimimasi kihokin arvottomaksi!


Suopursu

Poiminta vaatii maanomistajan luvan.

Suopursu (Ledum palustre) on voimakkaasti tuoksuva soilla kasvava varpukasvi, jota myydään Keski-Eurooppaan. Suopursua kerätään keräyspäivinä, jolloin kerääjät kokoontuvat ennalta määrätyille alueille, ja kasvit ostetaan heti paikan päällä. Suopursu kestää säilytystä erittäin huonosti, joten muualta kuin keräysalueilta poimittuja kasveja otetaan vastaan vain ennalta sovituissa poikkeustapauksissa. Kerääjät koulutetaan keräyspaikalla, ennakkoilmoittautumista ei tarvita.

----------------------------------------------

Mesimarja

(Oulun 4H-yhdistys ei osta mesimarjaa)

Mesimarjan (Rubus arcticus) luontaisia kasvupaikkoja ovat ravinteiset korpisuot, rantaniityt, peltojen pientareet ja lehtomaiset kangasmetsät.  Sen rennohko heinämäinen varsi on matala ja kolmisormisissa lehdissä on usein punaista värisävyä. Mesimarjan kukat ovat violetinpunaiset.

Mesimarjat kypsyvät heinä-elokuussa ja voivat olla hyvinkin mehukkaita, jolloin ne myös pilaantuvat nopeasti.  Niiden säilyvyyttä voi yrittää parantaa poimimalla marjat kantoineen. Poimitut marjat tulee kuitenkin toimittaa joko lähimpään marjanostopisteeseen, tai pakkaseen (min. -18°C) viimeistään kuuden (6) tunnin kuluessa niiden poimimisesta.

Vastaanotettavien mesimarjojen tulee olla puhtaita, ehjiä, tuoreita ja kypsiä.  Jos ne tuodaan valmiiksi pakastettuina ostopisteeseen ne tulee olla pakattuna n. 2 litran vetoisiin pakastuspusseihin.  Marjoja EI saa pakata esim. käytettyihin (pestyihinkään) leipäpusseihin tms. vaan ainoastaan puhtaisiin, käyttämättömiin pakastuspusseihin.  Marjoja ei myöskään saa enää pakastamisen jälkeen päästää sulamaan.


Puolukka

Puolukka (Vaccinium vitis-idaea) on satoisa ja monikäyttöinen marja, jonka satokausi ajoittuu yleensä syyskuulle. Puolukka ostetaan perkaamattomana.

Ainoastaan hyvälaatuiset marjat kelpaavat, huomioi oikeanlaisen astian valinta:

- elintarvikehyväksytyt materiaalit

- muoviämpärit/-laatikot

- puhtaat puu- tai pahvilaatikot

- metalliastioista kelpaa vain ruostumaton ja haponkestävä teräs

- oikean muotoinen, ryhdikäs astia, jonka muoto kantaa sisällön vanhingoittumattomana. Marjan oma massa ei saa puristaa alimmaisia marjoja mehuksi.

Muovisäkki muuttaa marjasi arvottomiksi!