Vaihtarin tarina

Okran istutus koordinaattorn kanssa.
Jamaikan maisemaa.
4H-kerhon kokoontuminen.
Host-perheen naapuruston maisemia.
Jamaika vs Costa rica jalkapallo-ottelussa Kingstonissa.
Maatalousnäyttelystä.

 

 

JAMAIKALTA TUULAHDUS OULUUN

 

Maaliskuun vaihdossa olleen Miiran tunnelmia seuraavassa:

Olen aina ollut kiinnostunut kansainvälisyydestä ja matkustelusta. Toimin 4H:lla kerhonohjaajana ja sitä kautta tutustuin mahdollisuuteen lähteä maailmalle. Kävin Oulun toiminnanohjaajan kanssa kansainvälisyyskoulutuksen Järvenpäässä, jonka myötä asiat konkretisoituivat. Halusin päästä tutustumaan erilaiseen kulttuuriin muustakin, kuin turistin näkökulmasta ja hain vaihtariksi.

Olen ihan eri ihminen nyt, niin paljon koin kuukauden aikana! Parasta oli tutustua uusiin ihmisiin ja maan tapoihin, jotka ovat niin erilaisia. Omaa kulttuuria on mielenkiintoista peilata tuntemattomampaan.

Jamaikalaiset ovat ylpeitä maastaan ja haluavat kehittää sitä jatkuvasti. Luonto on upeaa ja ihmiset vieraanvaraisia sekä ystävällisiä. Elämää eletään hetkessä, esimerkkinä tästä erään koulun rehtorin tapaaminen, jota ei sovittu viikkoja etukäteen, vaan paikalle vain mentiin. Rehtorin kanssa järjesteltiin sitten parin päivän päästä olevaa tapahtumaa.

Paikallisella 4H:lla on ollut jonkin verran vaihtareita Yhdysvalloista, Kanadasta ja Norjasta. Minulle oli tehty oma ohjelma, jonka sisältöön sain vaikuttaa. Koko ajan oli se tunne, että minusta huolehdittiin hyvin ja vierailustani haluttiin tehdä mieleenpainuvan lisäksi turvallinen.

4H:lla on iso rooli Jamaikalla. Kerhotoimintaa on isossa mittakaavassa ja se toteutetaan kouluyhteistyössä eli opettajat pitävät kerhoja. Kerholaiset ovat samassa kerhossa monta vuotta ja kerhoissa keskitytään pääsääntöisesti maatalouteen. Nuoria kannustetaan myös yrittäjyyteen 4H:n avulla. Achievement day on tosi iso juttu, silloin 4H-kerhot kilpailevat alueellisesti eri osa-alueilla ja alueiden parhaat kilpailevat keskenään.

Vapaa-ajalla kävin kaupungilla host-siskon kanssa, tehtiin kaikkea yhdessä. Alueen koordinaattorin kanssa ystävystyin ja hän vei toimintojen ulkopuolellakin minua ympäri Jamaikaa. Naapureideni kanssa kävin kävelyillä, eli sain todella tutustua useisiin, hienoihin ihmisiin.

Jos nuorta vähääkään kiinnostaa vaihto, niin kannattaa ehdottomasti lähteä. itsellä ainakin oli tosi hyvä kokemus ja sain erilaista perspektiiviä ja näin läheltä erilaista elämää. Mikäli on 4H- toiminnassa mukana, niin siihenkin saa uusia ideoita. Englannin kielen kanssa ei kannata jännittää, asiat kyllä hoituvat ja apua saa tarvittaessa. Avoin mieli on tärkeä matkalla!

4H:lla on todella hyvä host- ohjelma, sillä nuori maksaa vain matkat. Ja jos yksin lähtee maailmalle, niin tällä vaihto- ohjelmalla saa ennen lähtöä sekä vaihdon aikana paljon tukea. Toivon, että Suomen ja Jamaikan 4H:t tekevät tulevaisuudessa yhteistyötä tiiviimmin, sillä meillä on paljon opetettavaa toisillemme.